fbpx

Overwin je angst vanuit liefde

Angst. We ontkomen er niet aan. Zelfs de mensen die ongenaakbaar moedig zijn, kennen angst. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Zodra we uit onze comfortzone stappen, is er angst. Bij alles wat nieuw is, wordt de angst in ons wakker. En nieuw, dat is er op dit moment in overvloed. We transformeren als mens en als Mensheid naar een Nieuwe Tijd. Dus ja. Angst, hoort daarbij.

Soms omdat er oude angst actief wordt en nu in Liefde getransformeerd mag worden. En misschien ook angst, die collectief speelt. In deze tijd bijvoorbeeld de angst voor de dood en een onbekend virus. Of , de angst voor financiële rampspoed en wie weet, wat hieruit volgt.

Diepe angst wil je over-groeien

Vaak is die angst super klein. We worden een beetje onrustig, meer niet. Het is een ver-van-ons-bed-show, genoeg vertrouwen om daarmee te leven.

Maar soms is die angst ook echte, diepe angst. Het verlamt ons of maakt ons boos. We vechten, vluchten of bevriezen. En met deze angst, is er geen land te bezeilen. Willen we vooruit komen, dan moeten we de angst niet zozeer overwinnen, maar eerder over-groeien. Door de Liefde in onszelf te vinden en dít gevoel groter te maken..

Ansgt is in essentie lichamelijk

Wanneer we begrijpen waarom er angst is, dan scheelt dat vaak al een heleboel. Want angst is in de basis lichamelijk, ook al ervaren we het op zoveel uiteenlopende manieren.

Als mens ervaren we angst, wanneer ons overleven wordt bedreigd. Deze angst zorgt ervoor, dat we paraat gaan staan. Klaar om te vluchten of vechten. Lichamelijk gebeurt er van alles, zodra je ogen gevaar zien, of je zesde zintuig iets voorvoelt.

Zo geven je hersenen een signaal om extra adrenaline aan te maken. Je hart en ademhaling gaan sneller en sturen zuurstofrijk bloed naar je spieren. Is het gevaar er na een paar minuten nog, dan zorgt het hormoon cortisol ervoor dat je lichaam paraat blijft.

Ook angst kan chronisch worden

Is het gevaar geweken? Dan zakken alle stress levels en je lichaam, emoties en gedachten kunnen rustig herstellen. Je gaat je langzaam weer vrij voelen.

Maar. Soms blijft ons lichaam alert. Bijvoorbeeld omdat het gevaar chronisch is. Of chronisch aanvoelt omdat de angst iets ouds in ons raakt. Ons lichaam blijft langdurig paraat staan, voortdurend op scherp.

Gevoeligheid voor angst en stress

Wanneer we chronisch in een vorm van angst leven, ontstaat er een ongezonde stress. Want die alertheid is eigenlijk bedoeld als noodmaatregel. Zodat we weg kunnen rennen voor beren op de weg. Of het gevecht aan gaan op het moment dat dit nodig is.

En ongezonde stress is, inderdaad, ongezond. Het doet ons lichaam geen goed. En ook ons denken en voelen niet. We worden minder creatief en onze ruimte voor echte Spiritualiteit wordt steeds kleiner. Daar hebben we gewoon de energie niet meer voor.

Een gevoelig mens is vaak gevoelig voor stress

De ene mens is gevoeliger voor stress dan de ander. In eenzelfde soort omstandigheden zal de ene mens voortdurend paraat zijn. Terwijl de ander zich na een tijdje ontspant. In de traditionele psychologie wordt vaak gesproken over draagkracht en draaglast. Is de last groter de last groter dan de draagkracht, dan ontwikkel je stress. Het gevaar van deze woordkeuze is voor mij het idee, dat mensen met een grotere gevoeligheid voor stress minder krachtig zijn.

Ook een krachtig mens kent angst

En uit eigen ervaring weet ik dat je ook als krachtig en gevoelig mens geteisterd kunt worden door chronische angst. Daarom gebruik ik liever de term: gevoeligheid voor angst en stress.

Blog Overwin je Angst Spirituele Transformatie Academie

(Hoog) gevoeligheid en gevoeligheid voor angst

Vraag jij je wel eens af of je gevoeliger voor angst bent dan anderen? En waarom dit zo is? Er zijn verschillende redenen waarom je als mens “vatbaar” voor angst kunt zijn.

Je bent (hoog)sensiitef). Jouw zenuwstelsel vangt veel prikkels op en reageert hier ook sterk op. Zowel op prikkels van buiten als bij prikkels die van binnenuit komen. Waardoor je angst als het ware in een cirkeltje kan gaan draaien. Er is angst, welke je lichaam op zijn kop zet. Daar schrik je van en dit roept nieuwe angst op. Zeker wanneer dit als kind ook al gebeurde en jij en je omgeving dit niet begrepen, kan het een gewoonte worden waar je last van hebt.

Stress kan “normaal” worden

Wanneer je opgroeit in een omgeving waar jij je niet veilig voelt, was het hormoon cortisol (welke je lichaam maakt als er langer gevaar dreigt) vrijwel altijd in je lichaam aanwezig. Dit ben je als “normaal” gaan voelen. Je accepteert een hoog niveau van cortisol in je lichaam, zonder hier iets mee te doen. Zeker wanneer die angst er al was toen je in de baarmoeder zat. En je geen onderscheid voelde tussen de angst van je moeder en je eigen angst.

Bij extra angst schiet je stress omhoog

Je bent gewend geraakt aan een continu niveau van spanning in je lichaam, ook al weet je misschien niet eens waarom. Zodra er dan nog extra angst bij komt, schiet je angst torenhoog.
Wanneer er sprake is van een tijdelijke verandering of traumatische gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij een scheiding, het verlies van inkomsten of een (dreigende) ziekte word je als mens vaak gevoeliger voor chronische angst.

Onbewuste angst zet je op “overleven”

Daarnaast zorgt de voortdurende onbewuste angst ervoor, dat je reactief bent en blijft. Je blijft als het ware tegenslagen pareren. Voor het creëren van een Nieuwe, Lichte toekomst is er geen ruimte meer. 

Ook ben je niet meer vanuit een gevoel van vertrouwen en Liefde vérbonden met de aarde, maar gébonden aan het aardse driedimensionale denken, voelen, bewegen. Waardoor de oplossingen die je voor je problemen of uitdagingen vindt, niet meer Licht kunnen zijn. Je draait in kringetjes van overleven op korte termijn. En hobbelt van de ene oplossing naar de andere.

Vrij van angst … vanuit liefde voor jezelf

En dat overleven op korte termijn, …. eigenlijk past het voor jou als Lichtwerker niet meer! Je angst overwinnen is iets wat je mág willen, omdat het beter past bij wie je werkelijk bent: een prachtige en gevoelige “oude” ziel die iets moois op aarde komt brengen!

Het is dus niet iets wat “moet”, omdat het bijvoorbeeld spiritueel verantwoord is. Ik hoorde zo vaak: “Kies je voor liefde of voor angst”? Voor mij leek het soms bijna alsof ik een minder spiritueel mens ben, wanneer de angst door mijn lichaam giert. Terwijl ik wel wílde stoppen met bang zijn – maar gewoonweg niet meer wist hóe.

Inzicht in de reden van je angst en ook in de diepere oorzaak van jouw gevoeligheid voor angst kan al direct een enorm verschil maken. Angst wordt minder iets wat je overkomt. Het wordt helder, waarom die angst er is en ook waarom die angst aan je blijft plakken.

Jouw angst overwinnen – heel natuurlijk

Met dat inzicht, komt er ook altijd het moment dat je verlangen om vrij van die angst te zijn dieper wordt. In je hart springt er iets op. Een stem die zegt: “Ik wil het graag anders – en ik geloof dat het kan!”

Deze stem in je hart, is een stem van liefde. Een geluid dat geboren is vanuit de liefde voor jezelf. Je voelt en weet, van je tenen tot je kruin (en misschien nog ver daarbuiten), dat het anders mag. Dat jij het recht hebt én het waard bent om vrij en gelukkig te zijn. 

Leven vanuit Liefde wordt weer “gewoon”

Als die stem van Liefde eenmaal duidelijk hoorbaar is, dan wordt het overwinnen van je angst steeds meer natuurlijk. Zeker, het heeft je tijd en aandacht nodig. Maar het is niet langer alsof je tegen de bierkaai vecht. 

Blog Overwin je Angst Spirituele Transformatie Academie

 

Hóe overwin jij je angst?

 

  • Als eerste is het belangrijk om te zorgen dat je de oorzaak van je angst bekijkt en hierin doet, wat je kunt doen. Word je angstig omdat je financiën niet op orde zijn? Breng ze op orde, zodat dit alvast wat rust geeft. Ben je te angstig om duidelijke keuzes te maken? Of is er een diepe, onbewuste angst die je niet kunt plaatsen? Zorg dan eerst voor de volgende stappen en kom daarna terug bij deze stap. Zoek zo nodig hulp in de vorm van coaching of healing.
  • Zorg dat je lichaam en emoties zich regelmatig kunnen herstellen van de stress. Zorg voor voldoende slaap, rust, beweging, ontspanning, gezond eten en drinken.
  • Verbind je met de aarde, op een vijfdimensionale manier. Het verbinden met de aarde geeft je lichaam letterlijk meer draagkracht.
  • Ga regelmatig naar buiten. Het buitenlicht zorgt voor de aanmaak van serotoninen. Als de zon schijnt, laad je heerlijk op. en ook als het wat donkerder, kouder of natter is, zorgt het bewegen en buiten zijn voor de aanmaak van serotonine. Dit gelukshormoon geeft onder andere zelfvertrouwen en maakt dat jij je weer een stuk beter gaat voelen. Let wel, zorg voor beweging zonder jezelf uit te putten – dit uitputten kan juist averechts werken.
  • Geef jezelf voldoende positieve prikkels. Doe dingen aar je blij van wordt en die je voldoening geven. Je brengt jezelf hiermee in een andere spiraal. Je ziel wordt namelijk wakker, wanneer je de dingen doet die goed voor je voelen. Waardoor alles in jou en in je leven langzaam lichter wordt.
  • Vind de toekomst die bij je ziel en je zielmsmissie past. Waar je enthousiast naar uit kijkt. En vind de manier om dit leven te gaan creëren. Zodat je steeds minder reageert op wat de buitenwereld van je vraagt en steeds meer creatief vanuit je zielsmissie je leven vorm kunt gaan geven.
  • Mediteer dagelijks. Gebruik daarvoor een meditatie welke je een gevoel van Licht en Kracht geeft. Waarmee je verbindt met de aarde en je hart zich zachtjes opent en ruimte maakt voor Liefde. 

Het zal je leven gemakkelijker maken. Lichter. Net zolang tot Liefde het grootste deel van de dag gewoonweg in en uit je Hart je stroomt.

Want dat is wat het over-groeien van je angst uiteindelijk voor je doet. De zware last van twijfel, onrust en verwijten maakt plaats voor Liefde.

En dit, geeft jou als mens de ruimte om de Lichtwerker te zijn die je wílt zijn. Een Lichtwerker die Licht zaait. En angst, stap voor stap ver-Licht..


Blog Overwin je Angst Spirituele Transformatie Academie

“Jouw Zielsmissie als Lichtwerker”

Gratis Webinar

……………………………………………………………………………………..

Blijf Gratis op de Hoogte van nieuwe Artikelen

We zijn blij met je aanmelding. En gaan natuurlijk zorgvuldig met jouw gegevens om!

Overwin je angst vanuit liefde